NIEUWS/AGENDA laatste update: 3 mei 2024

Huis 'in de bergen', Ruinerwold, een van de theologische schooltjes voor 1854 van de Afgescheidenen van 1834. (Crayontekening van Hein Kray, 1953)


AGENDA:

VIERING 100 JAAR DOKTER LARIJWEG


Op zaterdag 28 september herdenken we op een feestelijke manier dat het honderd jaar geleden is dat de Dokter Larijweg is geopend.
Nadere mededelingen volgen, maar noteer deze datum alvast in uw agenda.


NIEUWS:

In de stilte van de nacht
Ruinerwold in de jaren 1940-1945

Op 3 mei 2017 is het boek IN DE STILTE VAN DE NACHT, Ruinerwold in de jaren 1940-1945 gepresenteerd en uitgegeven.
Het boek telt 45 hoofdstukken, verdeeld over 464 bladzijden en is voorzien van ruim 500 foto’s. Het boek wordt uitgebracht in fullcolour in A4-formaat.

Het boek is inmiddels uitverkocht. Het is uiteraard wel in te zien in ons archief.


Graven Ruinerwold nu online.

Op de nieuwjaarsvisite van 2017 van de Stichting Historie is de nieuwe graven-site gelanceerd.
Alle graven van de vier begraafplaatsen van Ruinerwold zijn vanaf nu ook online te vinden. Bezoek hiervoor de website https://www.historieruinerwold.nl/cgi-bin/graven.pl
Mede dankzij de inspanningen van de werkgroep “Uut de tied komen” van een paar jaar geleden en van de website www.graftombe.nl, die de foto’s ter beschikking stelde, hebben we deze website op redelijk korte termijn kunnen realiseren.
De gegevens zijn niet volledig. Graven vanaf 2020 zijn nog niet opgenomen. Hier gaan we de komende tijd mee aan de slag.
Met deze site is er weer een mooi stuk geschiedenis van Ruinerwold online te vinden.

https://www.historieruinerwold.nl/cgi-bin/graven.pl

Fotoarchief Stichting Historie Online

Alle foto's van de Stichting Historie staat online, met de omschrijvingen erbij.

Klik hier om naar deze beeldbank te gaan.

Er is een mooi zoekmechanisme omheen gebouwd, waarmee je kunt gaan zoeken binnen de foto’s, b.v. op een achternaam, of b.v. op straatnaam en huisnummer.

Door middel van een aantal extra opties kun je de resultaten van het zoeken beter maken, zoals alleen zoeken binnen straat en huisnummer, of alleen zoeken naar exact het gevraagde woord. Dit alles staat op de beginpagina aangegeven.

Ook kun je foto’s van een bepaalde rubriek of sub-rubriek opzoeken, zoals b.v. van een bepaalde vereniging of van een bepaald ambacht.

Na de eerste zoekopdracht verschijnt een scherm met daarop alle foto’s die aan de zoekopdracht voldoen. U kunt dit scherm op twee manieren gepresenteerd krijgen:
- Als Gallery. Alle foto’s verschijnen, drie naast elkaar.
- Als Lijst-weergave. De foto’s verschijnen dan onder elkaar, naast de foto’s staat de beschrijving.
U kunt eenvoudig wisselen van Gallery naar Lijstweergave (knop bovenaan en onderaan de lijst).

Als u in bovengenoemd overzicht op een foto klikt krijgt u de foto groter te zien en ook alle informatie die over de foto is opgeslagen.
Door met de muis over de foto te bewegen krijgt u rechts boven een uitvergroting van een detail van de foto. Erg handig bij b.v. klassenfoto's. Met het muiswieltje kut u verder inzoomen op dit detail.

Voorlopig staat, zoals gezegd, nog maar een deel van de foto’s online, we zijn druk bezig dit verder aan te vullen.

Als u opmerkingen over een foto’s hebt kunt u dit aangeven door onderaan op de fotopagina op de knop “Formulier voor aanvullende informatie” te drukken.
Dan kunt u doorgeven wat er volgens u niet klopt bij de beschrijving, of wat er ontbreekt.
Wij hebben heel graag dat u aanvullingen en correcties aan ons doorgeeft, dan wordt de kwaliteit van de beeldbank alleen maar beter.

Veel plezier met het bezoeken van onze beeldbank

Vragen:

Vraag: Als ik zoek op Larijweg 14 krijg ik veel meer foto’s te zien dan ik had gevraagd.
Antwoord: Je moet twee dingen doen om alleen de foto’s van Dokter Larijweg 14 op te vragen.
- Ten eerste moet je bij veld 2 (Zoeken in veld) aangeven “Plaats.dorp + Straatnaam + Huisnummer”.
- Ten tweede moet je bij veld 3 het vinkje weghalen. Dan worden b.v. de huisnummers 141 en 114 niet meegenomen.

Vraag: Ik zie dat er van mijn vereniging helemaal geen foto’s aanwezig zijn op de beeldbank
Antwoord: Als u op een woensdagochtend met uw verenigingsplakboek naar ons archief komt (Buddingehof, Dijkhuizen 66, ingang bibliotheek) kunnen we bepaalde foto’s scannen en die daarna op de beeldbank plaatsen.

Vraag: Ik ben bewoner van het pand Dokter Larijweg 21, maar zie dat er bij de foto nog een vorige bewoner vermeld staat.
Antwoord: Klik onder aan het foto-scherm op de knop “Formulier voor aanvullende informatie” en geef de juiste gegevens door (liefst ook vanaf wanneer u daar woont), dan kunnen we de tekst aanpassen.

Vraag: De foto die getoond wordt heeft een te lage kwaliteit om hier een mooie afdruk van te maken.
Antwoord: Op het archief van onze stichting kunt u tegen een kleine vergoeding een goede afdruk krijgen van de foto. Wij zijn iedere woensdagochtend geopend. Als u van ver komt kunt we u natuurlijk ook een digitale foto mailen.

- Tekst Thomasvaer en Pieternel van januari 2020 staat nu op de website.


OPROEP:

Oproep van het bestuur van de Stichting Historie van Ruinerwold

De stichting Historie Ruinerwold probeert zaken uit het verleden en het heden te bewaren voor de toekomst. Het gaat met name om foto’s en verhalen en documenten. Maar ook bijvoorbeeld gegevens over wie er op de kerkhoven zijn begraven etc.

Er is zoveel wat vastgelegd en bewaard moet worden. Maar zonder extra hulp krijgen we het niet voor elkaar. Bij elke dag uitstel bestaat de kans dat we het verleden kwijtraken.

Bent U de persoon die ons helpen kan;

Daarom plaatsen we hierbij een oproep; bent U degene die ons kan helpen. Hier noemen we een aantal zaken waar we medewerkers voor zoeken. U hoeft niet beslist lid te zijn/worden van het bestuur. Medewerkers hebben we nu ook al. Maar niet genoeg.

-Het boerderijenboek van Haakswold / Boerpad / Kraloo is inmiddels uitgegeven. Maar nu wordt er druk gewerkt aan een boerderijenboek van de overige boerderijen uit de oude gemeente Ruinerwold. Voor alle boerderijen uit deze buurtschappen moet informatie verzameld worden over b.v. de huidige en vroegere bewoning, door interviews of door archiefonderzoek. Wie lijkt dit wat en wil hier tijd aan besteden.

-We hebben in het archief veel krantenknipsels. Maar om hierin wat te vinden is het wel handig dat er een index in de computer staat, waarmee we snel wat kunnen vinden. Wie kan en wil er aan de slag met de computer?


Dit schilderij van de coöperatieve Melkfabriek Algemeen Belang uit de jaren 50 werd in opdracht van de Stichting Historie gerestaureerd door Cor Koppenol en hangt nu in Museumboerderij de Karstenhoeve in Ruinerwold.


Aanwinsten in het archief:

Voor een ieder: Voor ons archief blijven aanvullingen erg belangrijk!!


Unieke foto's (glasplaten) van de familie Brouwer in Broekhuizen:

 
naar boven